Probiotikum immunerősítésre

Sokat hangoztatják, hogy a probiotikum immunerősítésre is ajánlott. Valóban így lenne? Sokan csak antibiotikum szedésnél vagy hasmenéses fertőzések esetén vesznek be probiotikumot, lehet, hogy máskor is kellene? Egy biztos, az immunrendszer és a beleink állapota, egyensúlya között szoros kapcsolat van. Egyes kutatások szerint a szerzett immunitás növelhető például probiotikumok szedésével, mert a szervezet védekezőmechanizmusa, a kórokozókkal szembeni ellenanyagtermelő folyamatok felerősödhetnek.

Probiotikum immunerősítésre

A bélrendszerben kellő számban jelen lévő jótékony mikroorganizmusok gátolhatják a kórokozók megtelepedését, mégpedig többféleképpen is.

Az egyik, hogy akadályozzák a kórokozók megtapadását, a másik pedig, hogy a tápanyagok felhasználása által gátolják a „betolakodók” növekedését, mintegy védőgátat képezve.

A bélflóra egyik funkciója a kórokozókkal szembeni védelem biztosítása, sok múlik rajta az immunrendszer állapotát tekintve. Amikor a bélflóra egyensúlya felborul és a káros baktériumok száma nő meg, megbillen az ellenállóképesség. Az egyensúlyt helyre kell állítani!

Ehhez por, folyadék, kapszula, tabletta vagy rágótabletta alapú probiotikumok kiváló lehetőséget biztosítanak.

Mik azok a probiotikumok?

Akkor nézzük hát, mik azok a probiotikumok? Azok a baktériumok, gombák, melyek a szájon át bejutva haladnak a vastagbélig, ott pedig megtapadva a gazdaszervezet szempontjából igen hasznos funkciót látnak el. A szervezet általános állapotát javíthatják azáltal, hogy a bélflóra egyensúlyát pozitív irányba befolyásolják.

Hogyan erősítik az immunrendszert?

Ezek a hasznos mikroorganizmusok többféleképpen is szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében.

  • támogatják a bélnyálkahártya felszínén lévő immunanyag (IgA) termelődését
  • segítik az idegen anyagok felismerését, és az azokat pusztító falósejtek munkáját
  • gátolják a kórokozók megtelepedését és szaporodását
  • segítik egyes vitaminok termelését (pl. K, B12)
  • biztosítják a bélnyálkahártya védelmét, fizikai módon is akadályt gördítenek a kórokozók elé

Legjobb immunerősítő probiotikumok

A patikákban kapható legjobb immunerősítő probiotikumok gyártási folyamatai során figyelnek arra, hogy a jótékony mikroorganizmusok minősége ne sérüljön és bár szárított, fagyasztott állapotban találkozni velük a készítményekben, ennek ellenére nagyon is élnek!

Számos remek immunerősítő probiotikum választható, akár folyadék vagy por formában, de kapszula, tabletta, rágótabletta is létezik. Egyes készítményekhez más, hasznos vitaminokat is adnak a gyártók, melyek pozitív hatást gyakorolnak a szervezetre, akár csak az inulin, a B vitaminok, a cink, a D vitamin és így tovább.

Legjobb immunerősítő probiotikum gyerekeknek

A legjobb probiotikum gyerekeknek mindig biztosítja a baktériumok kiváló minőségét, élettartamát, stabilitását. Már egészen pici kortól adható készítmények is léteznek, nemcsak immunerősítésre, de emésztési panaszokkal, hasfájással küzdő babák számára is, akiknek még fejletlen, éretlen a bélrendszere. Számukra csepp vagy por formában elérhetőek az immunerősítő gyerek probiotikumok, amelyet anyatejből izolálnak, természetes élőflórát tartalmaznak. A nagyobb lurkóknak rágótablettás változatban is adható, mert ízletes, és szívesen elfogadják a gyerekek.

A probiotikumok már születésünktől fontos szerepet játszanak az immunrendszer kialakulásában, érésében és működtetésében. Számos tényező pusztító hatással lehet rájuk, akár a stressz, a helytelen táplálkozás, antibiotikumok, fertőzések.

Vegyes és átgondolt étrenddel is bejuttathatók hasznos probiotikumok, például joghurt, sajt fogyasztással akár, de fokozott terhelés esetén érdemes táplálékkiegészítő szedésével is megtámogatni a szervezetet.

Felnőtteknek, gyerekeknek probiotikum minden antibiotikumos kezelés mellé ajánlott!